Το Logo του Απόλυτο
Το Logo του Απόλυτο
Τράπεζα Θεμάτων: Αναρτώνται τα πρώτα 2.000 θέματα
Το ΙΕΠ προχωρά στην ανάρτηση των πρώτων θεμάτων και προσλαμβάνει θεματοδότες καθώς φαίνεται πως η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων δεν θα αναβληθεί
  • Παρά την αρχική αβεβαιότητα για την εφαρμογή της από φέτος στην Α’ Λυκείου, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχωρά στην ανάρτηση των πρώτων θεμάτων και προσλαμβάνει θεματοδότες καθώς φαίνεται πως τελικά η εφαρμογή της δεν θα αναβληθεί

Το εναρκτήριο λάκτισμα της Τράπεζας Θεμάτων στο λύκειο θα δοθεί αύριο, καθώς εκτός απροόπτου θα αναρτηθούν αρχικά 2.000 θέματα για τα οκτώ μαθήματα της Α’ Λυκείου, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή

Παρότι η υπουργός Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως είχε πρόσφατα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στις φετινές εξετάσεις λόγω κορονοϊού και ακόμα είναι ζητούμενο και η μείωση της ύλης, φαίνεται πως το ΙΕΠ προχωράει κανονικά ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εξετάσεις των μαθητών της Α’ Λυκείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην «Κ», ανέφεραν ότι είναι δεδομένο πως ο συνολικός αριθμός των θεμάτων θα ξεπεράσει τις 10.000 στην πρώτη φάση οργάνωσης της Τράπεζας. Ειδικότερα, η οργάνωση της Τράπεζας Θεμάτων θα γίνει με κονδύλια του ΕΣΠΑ και, όπως ανέφερε στην «Κ» o πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, προχωράει η προκήρυξη για την πρόσληψη των ατόμων που θα μετέχουν στην οργάνωση της Τράπεζας.

Προσλήψεις Θεματοδοτών

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν θεματοδότες – καθηγητές λυκείου που θα δημιουργήσουν θέματα, την έγκριση των οποίων θα αναλάβουν οι συντονιστές. Τα 2.000 πρώτα θέματα έχουν επιλεγεί από την προηγούμενη Τράπεζα Θεμάτων, που οργανώθηκε το 2013-2014, και γι’ αυτό εργάστηκαν στελέχη του ΙΕΠ. Από την Τράπεζα θα επιλεγούν φέτος τα δύο θέματα κατά τις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου. Τα θέματα της Τράπεζας θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Σε κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα της Α’ Λυκείου θα μπαίνουν τέσσερα θέματα, δύο από τον διδάσκοντα το μάθημα και δύο από την Τράπεζα. Πολιτική στόχευση του υπουργείου Παιδείας είναι η Τράπεζα Θεμάτων να αξιοποιηθεί ώστε να υπάρχει έλεγχος της πορείας της διδακτέας ύλης σε όλα τα σχολεία και να μην εμφανίζονται στο τέλος σχολεία που έχουν μείνει πίσω στη διδασκαλία της ύλης ανά μάθημα. Από την πλευρά της, πάντως, η ΟΛΜΕ ζητάει την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

 

Οταν εκτινάχθηκαν οι μετεξεταστέοι

‘Όπως προκύπτει μεταξύ άλλων, με την πρώτη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων το ποσοστό μετεξεταστέων στην Α Λυκείου απο 4,2% την προηγούμενη χρονιά αρχικά εκτινάχθηκε στο…23,3%! “Ενας στους πέντε έμεινε μετεξεταστέος στην Α’ Λυκείου”, ήταν ο τίτλος της “Καθημερινής” στις 4/7/2014. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα, το Υπ. Παιδείας θορυβήθηκε και έγινε διόρθωση στον τρόπο υπολογισμού του Μ.Ο. προαγωγής και έπεσε το ποσοστό των μετεξεταστέων από 23,3% σε 16% και τελικά απορρίφθηκε το 10% των μαθητών.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές οπως λχ η Ζάκυνθος, αρχικά έμειναν μετεξεταστέοι το …46% των μαθητών, ενώ σε άλλες οπως η Νέα Σμύρνη, το ποσοστό των μετεξεταστέων αυξήθηκε…40 φορές (!) και απο 0,6% που ήταν πριν την εφαρμογή της τράπεζας έφτασε στο 22,5%..

Αντίθετα, τα φροντιστήρια επωφελήθηκαν με αύξηση κατά 15% των μαθητών Α’Λυκείου που προσέφυγαν στην εξωσχολική βοήθεια…

Τα θέματα για τους μαθητές

Από την τράπεζα θα επιλεγούν με κλήρωση τα μισά από τα θέματα που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου τα άλλα μισά τα επιλέγει ο διδάσκων το μάθημα με πρώτη εφαρμογή στους μαθητές της φετινής Α’ Λυκείου. Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας

ΠΗΓΗ:Alfavita

Περισσότερα Νέα